refik.in.ua 1

Ірга

Вид рослини мало знаний в Україні але досить перспективний з погляду малої вибагливості до умов вирощуванні та довговічності. Росте на будь яких грунтах, проте потрібно уникати грунтів підмоклих та дуже сухих.

Рослини починають плодоносити через 3-4 роки після посадки і досягають повної продуктивності у віці 6-8 років, витривалі і довговічні, в той же час дають хороший урожай навіть після 30 років. Середня урожайність на рівні 8-10 т / га. В останні роки досить швидкими темпами висаджують іргу в Канаді на товарні плантації поблизу великих міст, на яких клієнти можуть самі збирати плоди власними руками.

За вигляд та смак плодів цю рослину часто називають "голубіка канадійська" або "солодка горобина". Плоди ірги мають вигляд мініатюрних яблук, а їх колір змінюється у міру дозрівання з червоно-фіолетового майже до темно-синього або чорного кольору. Плоди 5-15 мм в діаметрі. Індивідуальні сорти відрізняються не тільки зовнішнім виглядом ягоди , але і їх смаком. Вони дуже смачні, соковиті і ароматні, деякі сорти з ароматом мигдаля. Прекрасно підходять для ручного збору і продаються свіжими.

Плоди ірги дуже корисні для здоров'я, так як у своєму складі містять феноли, флавоноїди, антоціани, мінеральні сполуки, вітаміни (A, B, C і E), і ліпіди. Таким чином, вони мають протиракові властивості. Також часто використовуються в фітотерапії. При переробці є відмінною сировиною для виробництва джемів, соків, варення і лікерів. В переробній промисловості плоди ірги використовуються як доповнення до інших фруктів для переробки, особливо до фруктів з кислим смаком.

Кущі ірги не потребують особливих умов при вирощуванні. Ростуть і добре плодоносять на бідних грунтах. Витримують зниження зимових температур до -40С, пошкоджуватися можуть тільки квіти які цвітуть на початку травня. Рослина замозапильна, тому навіть великі промислові плантації можна висаджувати одним сортом.

Плоди зібрані в грона дозрівають приблизно через 45-60 днів після цвітіння. Як правило дозрівання припадає з кінця червня до середини липня, тобто до початку дозрівання чорної смородини і голубіки (лохини Канадійської). Плоди ірги можуть збиратися комбайном, тому культура буде дуже цінна для фермерів. При цьому майже відсутні механічні пошкодження ягоди.


Досить вагомим барєром для швидкого розповсюдження ірги є мала доступність посадкового матеріалу. При розмноженні насінням рослини не повторюють батьківські фоми. Для закладки промислових насаджень рослини потрібно розмножувати вегетативно. Великі перспективи відкриваються при розмноженні рослин методом мікрочеренкування (ін-вітро).

У нашому господарстві ми це питання вирішуємо завезенням саджанців в мультиплатах із польської лабораторії ін-вітро та дорощуванням у контейнерах 1 л. з подальшою пересадкою в поле. Для дорощування використовуєтся нейтральний торф та осмокоти (добрива які мають пролонговану дію)

Із сортів, на які потрібно звернути увагу є: Autumn Brilliance, Krasnojarskaja, Pembina, Prince William, Princess Diana, Snowcloud, Smokey, Forest Prince, Forestburg. Дані сорти ірги ми вирощуємо у нашому господарстві і раді будемо з Вашою допомогою популяризувати цю прекрасну культуру в Україні.

На нашому сайті batkivsad.com.ua Ви зможете знайти багато цікавої інформації по вирощуванню та захисту багатьох ягідників, в тому числі малини, ожини, голубіки та ін.

З повагою голова Ф.Г. «Батьків сад» Цибенко І. В